De coronatest in Haarlem wordt al voor langere tijd uitgevoerd. In eerste instantie kon je hiervoor alleen bij de GGD terecht, echter zijn er vandaag de dag veel meer mogelijkheden. Je komt hierdoor niet voor een dilemma te staan als je geen klachten hebt. Bij de GGD word je immers gevraagd naar jouw klachten en als deze niet aanwezig zijn, dan kun je de afspraak niet doorzetten. In dit geval moet je dus naar andere oplossingen op zoek. De mogelijkheden op de andere testlocaties worden hieronder verder uitgelegd, zodat je weet waar je aan toe bent.
Twee varianten van de coronatest in Haarlem
Een coronatest in Haarlem kan in verschillende varianten voor komen. Het is daarom verstandig om hier als eerste naar te gaan kijken. Bij de verschillende testlocaties heb je namelijk de keuze uit een PCR test en een sneltest. Beide testen werken in eerste instantie hetzelfde, maar zullen op een andere manier de uitslag gaan geven. De PCR test in Haarlem zal afgenomen worden via de neus en keel, om daarna naar het laboratorium gestuurd te worden. Hier wordt gekeken of het coronavirus aanwezig is in jouw lichaam. Van hieruit wordt een uitslag gegeven.
De sneltest in Haarlem laten doen
Als je de sneltest in Haarlem uit laat voeren, dan kun je sneller een antwoord verwachten. Ook deze test wordt door middel van een wattenstaafje uitgevoerd. Alleen zal in dit geval de test uit zichzelf aangeven of je het coronavirus hebt. Hiervoor staan er strepen aangegeven op de test. Als er slechts een streep zichtbaar wordt, dan is de test negatief. Twee strepen betekent dat je besmet bent met het coronavirus. Je krijgt deze uitslagen dezelfde dag nog in handen, waardoor je niet lang hoeft te wachten. Dit geeft direct weer nieuwe mogelijkheden.
Met klachten een test afnemen
Alle testen die je in Haarlem uit kunt laten voeren zijn niet voor niets. Je kunt ze namelijk voor veel verschillende doeleinden uit laten voeren. In eerste instantie ga je de coronatesten uit laten voeren om te weten te komen of er besmettingen hebben plaatsgevonden. In de meeste gevallen zul je dan een PCR test uit laten voeren bij de GGD. Je hebt namelijk klachten, waardoor je automatisch doorverwezen wordt naar de GGD. In dit geval is het dus duidelijk waar je terecht kunt en is een afspraak eenvoudig gemaakt bij een testlocatie in de omgeving.
Testen nodig om te kunnen reizen
Echter kun je nog veel meer. Er zijn verschillende testlocaties Haarlem te vinden waar je zonder klachten terecht kunt. Zo heb je tegenwoordig ook testen nodig om te kunnen reizen. Hiervoor worden zowel een PCR test als een sneltest gevraagd. Je moet goed bekijken wat je allemaal voor jouw reis nodig hebt, zodat je ook zeker bent dat je de juiste documenten in handen gaat krijgen. Daarbij zal dit net iets anders in zijn werk gaan, omdat er een bepaalde tijd tussen het reizen en de testen mag zitten. Het is goed om hierop te gaan letten.


Het reisdocument in Haarlem aanvragen
Je moet dan gaan kijken naar een test met reisdocument in Haarlem. Dit reisdocument moet aangeven dat je geen besmetting hebt opgelopen met het coronavirus. Doordat er bepaalde eisen aan zitten, moet je bij de testlocaties goed op gaan letten of ze dit document uitgeven. Het reisdocument in Haarlem kun je daarom gaan zien als een officiële verklaring, welke je nodig gaat hebben om op het vliegtuig te stappen en de grens over te kunnen. Bij de meeste reisorganisaties heb je beide testen nodig, maar het kan ook zijn dat alleen een sneltest voldoende is.
Het reiscertificaat in Haarlem verkrijgen
Het reiscertificaat in Haarlem wordt altijd in het Engels uitgegeven. Alleen krijg je deze uitsluitend in handen bij een negatieve test. Als er een positieve testuitslag uitkomt, dan zul je geen certificaat in handen krijgen. Je krijgt dan alleen de uitslag door, waarna je in quarantaine moet. Deze quarantaineperiode duurt ongeveer twee weken. Als de klachten langer aanhouden, moet je ook langer thuisblijven. Jouw gezinsleden moeten thuisblijven voor minimaal een week. Zodra duidelijk is dat zij geen klachten van het virus hebben, kunnen zij hun werkzaamheden weer herpakken.
De inhoud van de PCR test
Voordat je naar de testlocatie in Haarlem gaat, moet je eerst goed gaan bekijken wat je allemaal kunt verwachten. Een beetje voorbereiden kan daarom ook geen kwaad. Bekijk daarom altijd eerst wat de testen precies inhouden. De PCR test in Haarlem is degene die je ook bij de GGD terug kunt vinden. Hiervoor worden twee monsters genomen. Met een wattenstaafje wordt er namelijk in jouw neus en keel gegaan om de monsters te verkrijgen. Daarna moeten deze wattenstaafjes onderzocht worden in een laboratorium. Hierdoor zal het iets langer duren voordat je de uitslag in handen krijgt. Hier dien je wel rekening mee te houden.
Met de sneltest dezelfde dag nog antwoord
Daarnaast heb je de sneltest, wat net iets anders werkt. Hiervoor wordt er ook een monster afgenomen, maar deze hoeft niet naar een laboratorium. Het testinstrument zal dit namelijk allemaal automatisch doen. In principe heb je hierdoor de uitslag dezelfde dag al in handen. Bij de meeste testlocaties kan dit zelfs al binnen 15 minuten gebeuren. Je gaat wel altijd na de test direct naar huis, maar ontvangt dan alle documenten in de mail. Zodra je jouw huis binnenstapt, weet je dus al waar je aan toe bent. Hierdoor hoef je nooit lang in spanning te wachten.
Rekening houden met beide scenario’s
Uiteindelijk moet je je op beide scenario’s voor gaan bereiden. Ondanks dat je wellicht geen klachten van het coronavirus hebt, zit er immers een kans in dat je toch een besmetting opgelopen hebt. Dit maakt het wellicht niet eenvoudiger. Je wilt immers het reiscertificaat in handen krijgen of een negatieve test gebruiken voor andere doeleinden. Als je dan met het idee gaat dat je toch wel een negatieve test gaat krijgen, dan kan dit erg tegen gaan vallen. Lang niet iedereen krijgt immers klachten die op het virus zullen duiden.
Het bron- en contactonderzoek wordt uitgevoerd
Maar wat gebeurt er dan als je een positieve uitslag van de coronatest in Haarlem krijgt? Naast de quarantaineperiode heb je namelijk nog een aantal zaken om in het achterhoofd te houden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het bron- en contactonderzoek dat uitgevoerd gaat worden. Een positieve uitslag zal namelijk aan de GGD doorgegeven worden, waarna je gebeld gaat worden. Vanaf dat moment gaat het reguliere traject aan de slag en moeten de mensen waarmee je vaker en langer contact hebt gehad ook op gaan letten of er klachten verschijnen. In veel gevallen moeten deze zelfs een afspraak maken voor een coronatest.
De juiste testen in gaan plannen
Het kan dus een spannende tijd gaan worden als je een afspraak maakt bij een testlocatie in de omgeving. Vanaf het moment dat je een afspraak in gaat plannen, zul je dus wel enige voorbereidingen moeten treffen. Door alles mee te nemen in de overweging en te bekijken wat er allemaal nodig is om te kunnen reizen, kun je ervoor zorgen dat je ook de juiste testen gaat doen. In sommige gevallen heb je beide testen nodig, maar het kan ook zijn dat er slechts een sneltest gevraagd wordt. Bekijk daarom alle mogelijkheden voordat de afspraak daadwerkelijk ingepland wordt. Je gaat merken dat je vanaf dat moment weer meer zekerheid gaat krijgen en met een negatieve uitslag gaat er weer een wereld voor jou open met meer vrijheid.